Han van der Mijn

Fragment uit interview Haarlems Dagblad:

"....... ik ben verslaafd aan verf, aan de manier waarop ik door menging een palet verkrijg wat me kan verrassen en overvallen, waarvan ik denk: “wow, wat een fantastische kleur!”, waarvan de tonen ongekend in expressie zijn. De textuur van de verf, van het smeren, het laten drogen, het vertragen, het glaceren, het vet opbrengen, het wegschrapen en tenslotte, de onverwijderbaarheid ervan: dat vind ik heerlijk.

Ik heb een beperkt palet gekozen in de loop der tijd. Je zult me weinig blauw zien gebruiken maar veel aardkleuren: sienna’s, ombers, bloedrode lak, kraplak. Of nee, dat is niet helemaal waar, ik heb andere kleuren gebruikt als experiment, maar eigenlijk al tijdens het mengen en schilderen bekroop mij een gevoel van: nee, dit is niet wat ik wil. Te kleurig, te fel, te veel.

Ik heb geen begrip voor de meer anatomische kant van het schilderen. Eigenlijk heb ik heel lang gedacht dat het van het allergrootste belang was om anatomisch correct te schilderen, met de juiste huidtonen in de juiste verhouding. Langzamerhand ben ik er achter gekomen dat het voor mij helemaal niet van belang is om die verhoudingen kloppend te maken, dat ik veel meer zeggingskracht kan ontlenen aan een getormenteerd beeld, dat verwrongen en instabiel is, met geschilderde zielen zonder ogen of monden waar ik een stem aan kan geven of een blik. Wat dat betreft heb ik goed gekeken naar Francis Bacon. Ik wil heel erg dat ene moment vastleggen waarop leven overgaat in dood en kan dat alleen door niet naturalistisch te schilderen. Al kan ik wel weer heel mooi tulpen schilderen, maar daar word IK dan weer doodongelukkig van.

Dat brengt mij op het fragiele evenwicht tussen slapen en waken, tussen leven en dood.
De abstrahering van het sterven.
Niet in de etherische zin van het woord: ik heb geen godsbesef noch een idee over een hiernamaals en geloof sterk dat dood “dood” is, niets hiervoor, niets hierna.
Ik heb een grenzeloze fascinatie voor dat ene moment waarop het allemaal niet meer functioneert, het moment waarin alle tijd stolt, waarin de breuklijn zichtbaar wordt en het leven kantelt.

Ik wil weergeven wat zich afspeelt op die haardunne grens.". Vakopleiding Autonome Beeldende Kunst 2003
. Lid Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars
. Lid Kunstenaarscollectief Velsen
. Lid van KZOD Haarlem
. Lid van de NABK
. Art director van La Luz Events (www.laluz.nu)

. werk in consignatie bij ART4U Kunstlease

. KvK handelsregisternr. 51961571


Werk te zien op andere websites:

www.arttrack.nl
www.hanvandermijn.nl
www.kunstinzicht.nl
www.mhnk.nl (Het Virtuele Museum)
www.kzod.nl

En op YOU Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=yYw4u885tMw&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=_jRq4GX4K5o